نویسنده : دکتر موسوی
دسته بندی : مقالات
مهاجرت (Migration) مشکلات جهانی (GLOBAL ISSUES)
از زمان های قدیم، بشریت در حرکت بوده است. برخی از افراد در جستجوی فرصت های شغلی یا اقتصادی، پیوستن به خانواده یا تحصیل می روند. برخی دیگر برای فرار از درگیری، آزار و اذیت، تروریسم یا نقض حقوق بشر حرکت می کنند. برخی دیگر در واکنش به اثرات نامطلوب تغییرات آب و هوایی، بلایای طبیعی یا سایر عوامل محیطی حرکت می کنند. امروزه مردم بیش از هر زمان دیگری در کشوری غیر از کشوری که در آن متولد شده اند زندگی می کنند. بر اساس گزارش مهاجرت جهانی 2020 IOM، تا ژوئن 2019 تعداد مهاجران بین المللی تقریباً 272 میلیون نفر در سراسر جهان تخمین زده می شود که 51 میلیون بیشتر از سال 2010 است. نزدیک به دو سوم مهاجران کارگری بودند. مهاجران بین المللی 3.5 درصد از جمعیت جهان را در سال 2019 تشکیل می دادند. این در مقایسه با 2.8 درصد در سال 2000 و 2.3 درصد در سال 1980 بود. در حالی که بسیاری از افراد بنا به انتخاب خود مهاجرت می کنند، بسیاری دیگر از سر ناچاری مهاجرت می کنند. بر اساس گزارش کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد، تعداد آوارگان جهانی به اجبار در سراسر جهان در پایان سال 2019، 79.5 میلیون نفر بود. از این تعداد، 26 میلیون پناهنده بودند (20.4 میلیون پناهنده تحت دستور کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل، 5.6 میلیون پناهنده فلسطینی تحت دستور UNRWA). 45.7 میلیون نفر آواره داخلی، 4.2 میلیون پناهجو و 3.6 میلیون ونزوئلایی آواره خارج از کشور بودند.
مهاجر کیست؟
آژانس مهاجرت سازمان ملل متحد (IOM) مهاجر را بهعنوان هر فردی تعریف میکند که بدون توجه به (1) وضعیت قانونی آن شخص، در حال حرکت از یک مرز بینالمللی یا در داخل کشوری دور از محل زندگی معمولی خود است. (2) اینکه حرکت داوطلبانه باشد یا غیرارادی. (3) علل حرکت چیست؟ یا (4) مدت اقامت چقدر است.
مهاجران و SDGs
دستور کار 2030 برای توسعه پایدار برای اولین بار سهم مهاجرت در توسعه پایدار را به رسمیت می شناسد. 11 مورد از 17 هدف توسعه پایدار (SDGs) شامل اهداف و شاخصهای مرتبط با مهاجرت یا تحرک است. اصل اصلی دستور کار این است که «هیچ کس را پشت سر نگذاریم، حتی مهاجران». ارجاع مرکزی SDGs به مهاجرت در هدف 10.7 آمده است: تسهیل مهاجرت و جابجایی منظم، ایمن، منظم و مسئولانه افراد، از جمله از طریق اجرای سیاست های مهاجرت برنامه ریزی شده و مدیریت شده. سایر اهدافی که مستقیماً با مهاجرت مرتبط هستند، قاچاق، حواله، تحرک بین المللی دانشجویان و موارد دیگر را ذکر می کنند. علاوه بر این، مهاجرت به طور غیرمستقیم با بسیاری از اهداف مقطعی مرتبط است.
سازمان بین المللی مهاجرت (IOM)
IOM که در سال 1951 تأسیس شد، سازمان بینالمللی پیشرو در زمینه مهاجرت است. IOM برای اطمینان از مدیریت منظم و انسانی مهاجرت، ترویج همکاری بین المللی در مورد مسائل مهاجرت، کمک به جستجوی راه حل های عملی برای مشکلات مهاجرت و ارائه کمک های بشردوستانه به مهاجران نیازمند، از جمله پناهندگان و آوارگان داخلی، کار می کند. در سال 2016، IOM با سازمان ملل متحد قراردادی (A/70/976) منعقد کرد و به یکی از آژانسهای تخصصی آن تبدیل شد. برای ترویج تنوع و گنجاندن مهاجران در جامعه، IOM پلتفرم «من یک مهاجر هستم» را ایجاد کرده است که حاوی گزارش های دست اول از افراد است و بینش هایی را در مورد تجربیات مهاجران با هر پیشینه و در طول سفرهای مهاجرتی آنها ارائه می دهد.
داده های مهاجرت
در سال 2019، تعداد مهاجران بینالمللی در سراسر جهان - افرادی که در کشوری غیر از کشور محل تولدشان زندگی میکنند - به تقریباً 272 میلیون نفر رسید (از 258 میلیون نفر در سال 2017). 48 درصد از مهاجران بین المللی را زنان مهاجر تشکیل می دادند. تخمین زده می شود که 38 میلیون کودک مهاجر وجود داشته باشد، از هر چهار مهاجر بین المللی، سه نفر در سن کار، یعنی بین 20 تا 64 سال سن داشتند. 164 میلیون کارگر مهاجر بودند. تقریباً 31٪ از مهاجران بین المللی در سراسر جهان در آسیا، 30٪ در اروپا، 26٪ در قاره آمریکا، 10٪ در آفریقا و 3٪ در اقیانوسیه [منبع: Global Migration Data Portal] زندگی می کردند. درک اطلاعات مهاجرت موجود می تواند چالش برانگیز باشد، زیرا این داده ها اغلب در سازمان ها و آژانس های مختلف پراکنده هستند و به راحتی قابل مقایسه نیستند. مرکز تجزیه و تحلیل دادههای مهاجرت جهانی IOM، پورتال دادههای مهاجرت جهانی را اجرا میکند، که به عنوان یک نقطه دسترسی منحصربفرد به آمار مهاجرت به موقع و جامع و اطلاعات قابل اعتماد درباره دادههای مهاجرت در سطح جهانی عمل میکند. این سایت دادههای مهاجرت را از منابع مختلف ارائه میکند و هدف آن کمک به سیاستگذاران، افسران آمار ملی، روزنامهنگاران و عموم مردم علاقهمند به مهاجرت برای هدایت چشمانداز پیچیدهتر دادههای مهاجرت است.
اقدام جهانی
جابجایی های گسترده پناهندگان و مهاجران بر همه کشورهای عضو سازمان ملل تأثیر می گذارد و آنها نیاز به همکاری نزدیکتر و تقسیم مسئولیت دارند. در سال 2016، مجمع عمومی سازمان ملل متحد یک جلسه عمومی در سطح بالا برای رسیدگی به تحرکات گسترده پناهندگان و مهاجران تشکیل داد. دبیر کل سازمان ملل گزارشی را با عنوان "در ایمنی و کرامت: رسیدگی به جنبش های بزرگ پناهندگان و مهاجران" (A/70/59) با توصیه هایی در این زمینه تهیه کرد.
کشورهای عضو سازمان ملل متحد مجموعه ای از تعهدات را پذیرفتند که به عنوان اعلامیه نیویورک برای پناهندگان و مهاجران (A/RES/71/1) شناخته می شود، که در آن آنها نیاز به رویکردی جامع برای مهاجرت را تشخیص دادند. اعلامیه نیویورک سهم مثبت مهاجران در توسعه پایدار و فراگیر را تأیید می کند و متعهد به حفاظت از ایمنی، کرامت و حقوق بشر و آزادی های اساسی همه مهاجران، صرف نظر از وضعیت مهاجرت آنها است. در مارس 2017، دبیرکل سازمان ملل متحد، لوئیز آربور از کانادا را به عنوان نماینده ویژه خود در امور مهاجرت بینالمللی منصوب کرد تا پیگیری جنبههای مهاجرتی اجلاس سطح بالا را رهبری کند. در نتیجه بیانیه نیویورک، کشورهای عضو سازمان ملل متحد موافقت کردند که برای توسعه پیمان جهانی برای مهاجرت ایمن، منظم و منظم که در کنفرانس بیندولتی درباره مهاجرت بینالمللی در دسامبر 2018 در مراکش به تصویب رسید، با یکدیگر همکاری کنند. GCM موضوعات مختلفی مانند تقویت حقوق کار برای کارگران مهاجر، بهبود دادههای مهاجرت به عنوان مبنایی برای سیاستهای مبتنی بر شواهد، نجات جانها و ایجاد تلاشهای بینالمللی برای مهاجران گمشده و بسیاری موارد دیگر را پوشش میدهد. اجرای GCM نشان دهنده پیشرفت در اداره مهاجرت است به گونه ای که مزایای آن را برای افراد، جوامع و کشورها افزایش دهد و خطرات آن را برای همه کاهش دهد.
روز جهانی مهاجران
در دسامبر 2000، مجمع عمومی 18 دسامبر را روز جهانی مهاجران اعلام کرد (A/RES/55/93). در آن روز در سال 1990، مجمع کنوانسیون بین المللی در مورد حمایت از حقوق کارگران مهاجر و اعضای خانواده آنها (A/RES/45/158) را تصویب کرد.
https://www.un.org/en/global-issues/migration
منابع
- International Organization for Migration
- World Migration Report 2020 (IOM)
- Global Migration Data Analysis Centre (IOM-GMDAC)
- Global Migration Data Portal
- Global Compact for Migration
- Infographics on Migration
- Intergovernmental Conference on the Global Compact for Migration (2018)
- International Migrants Day
- Key Global Migration Figures, 2017 - 2019
- Migration Flow Monitoring Europe
- EU-IOM Joint Initiative for Migrant Protection and Reintegration
هنوز نظری ثبت نشده است .